Чи траплялося вам повторно заливати окропом заварку в чайничку? Щоб заощадити чай, або просто тому, що ліньки його шукати. Смак, звісно, виходить іншим. Однак мільйони людей заварюють чай по 2-3 рази. Наскільки таке безпечне для здоров'я? Фанати чай кажуть, що повторне заварювання перетворює корисний напій на шкідливий. Як гравцям рекомендують у азартні ігри грати онлайн тільки встановлену кількість часу - так і чай приносить користь лише свіжим.
Чайне листя містить велику кількість різних речовин. Деякі з них дуже корисні організму - наприклад, мікроелементи. Саме завдяки їм чай увійшов до списку найпопулярніших напоїв світу.
Інші – зовсім навпаки. Наприклад, дубильні речовини, азотисті сполуки. Дубильні речовини формуються в чаї при обробці листя. Вони погано розчиняються, діють як консерванти. Азотисті сполуки здатні дратувати шлунково-кишковий тракт, спричиняючи підвищене виділення шлункового соку. Звідси - печія, навіть можливе виникнення виразок, колітів.
Дослідження показали: чай віддає 70% корисних мікроелементів за першої заварки. Повторно заварені листя фактично несуть нульову користь споживачеві.
Одночасно дубильним речовинам потрібен час, щоб перейти з листя в рідину. Тому повторне заварювання критично зменшує користь чаю. Але концентрація шкідливих речовин зростає значно.
Шкідливим стає не тільки повторне заварювання. Аналогічним стає дія чаю, що довго стояв - навіть завареного всього 1 раз. Причин відразу кілька:
Тому рекомендуємо не просто відмовитись від повторного заварювання чаю. Але й випивати напій одразу після приготування. Вважається найбільш корисним є вживання чаю протягом 15 хвилин після заварки.
Відмовтеся від великих заварників, багаторазової заварки. Регулярно мийте посуд після чаю, ошпарюйте окропом, якщо виглядає підозріло. Дотримуючись подібних простих порад - збільшіть корисність напою у багато разів.